Skip to main content

Syukur Alhamdulillah pada 20 – 27 Januari 2023 yang lepas KIUT telah bekerjasama dengan Serantau Muslim & MADAD untuk misi bantuan Musim Sejuk Pelarian Syiria di Lubnan.. ada negara sendiri bergolak.. lari ke negara orang lain.. Allahuakhbar..

Ni negara krisis ekonomi pertama saya pergi.. baru faham apa itu krisis ekonomi.. teruk sangat geng.. dulu 100,000 liba bersamaan 66usd.. sekarang 100,000 liba hanya 2usd.. ya Allahh peliharalah negara kami Malaysia..

Diorang suka peluk saya.. tengok2 saya.. pelik jugak.. lama2 baru faham.. sebab deorang tak ada gemuk.. alhamdulillah dengan kegemukan saya dapat buat mereka gembira.. 😆

Kehadiran pasukan Misi Bantuan Musim Sejuk Untukmu Syria ke sebuah kem di sempadan Lubnan-Syria disambut meriah.
Satu majlis telah diadakan di Kem Jasmine, salah satu kem yang sering dibantu oleh Serantau Muslim. Dalam majlis itu juga, Pengerusi Serantau Muslim, Ustaz Hakim Mohd Nor telah merasmikan Dewan Orang Ramai Malaysia (D.O.R.M), ia adalah merupakan one stop centre atau ruang informatif berkaitan gerak kerja Serantau Muslim serta NGO-NGO Malaysia yang lain turut menyampaikan bantuan disini.
Ruang ini juga menceritakan tentang sejarah kemelut yang dihadapi oleh Syria serta plan jangka masa pendek dan panjang bagi membantu pelarian Syria.

KIUT & MADAD masing-masing mengumumkan sumbangan RM100 ribu kepada dana bantuan musim sejuk Untukmu Syria.

Proses pembungkusan barangan bantuan & mengagihkan makanan yang siap dimasak di Abu Uday Camp.

Kotak makanan itu diisi dengan barangan keperluan makanan berupa makanan ruji mereka. Sekotak makanan itu dapat bertahan selamat 15 hari untuk setiap keluarga. Sungguh bermakna buat mereka yang sudah lama tidak merasai makanan yang sedap dan lengkap.

Para pelarian Syria di Lubnan meneruskan kehidupan di dalam khemah, mereka tidak dibenarkan membuat sebarang binaan kekal di negara itu, dan hakikatnya mereka tidak mampu untuk hidup dalam keselesaan. Khemahlah menjadi tempat mereka berteduh. Oleh sebab itu kami menjalankan program membina khemah buat para pelarian ini. Khemah yang menjadi rumah mereka itu dibina dengan kain kanvas. Dalam misi kali ini, kami dapat melihat dan membantu sendiri pembinaan ‘rumah’ para pelarian. Semoga mereka kuat hadapi ujian.

Rindu Pelarian Syria 🥺 Terima kasih #SerantauMuslim sebab libatkan saya dalam misi ni.. Semoga Allah pelihara mereka dan berikan ganjaran sebaiknya di Syurga nanti. Amin..

Leave a Reply